NaslovnaO ZavoduMeđunarodni dan fizičke aktivnosti – 10. maj 2023. godine

Međunarodni dan fizičke aktivnosti – 10. maj 2023. godine

„Kretanjem do zdravlja“

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u cilju podizanja svesti celokupne svetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja 10. maja 2002. godine pokrenula globalnu inicijativu za obeležavanje međunarodnog dana fizičke aktivnosti.
Ovaj dan se u našoj zemlji tradicionalno obeležava pod sloganom „Kretanjem do zdravlja”. Fizička neaktivnost uz nepravilnu ishranu, nove tehnologije i urbanizaciju predstavlja važan faktor rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti, a kod školske dece može da utiče i na nepravilan razvoj tela i nastanak deformiteta. Procenjuje se da se milion smrtnih slučajeva godišnje u evropskom regionu SZO desi zbog fizičke neaktivnosti. U Evropskom regionu SZO približno 31% osoba starijih od 15 godina je nedovoljno fizički aktivno, a više od polovine stanovnika Evrope nije dovoljno fizički aktivno da bi zadovoljilo zdravstvene preporuke.
Prema podacima iz istraživanja zdravlja stanovništva Srbije u 2019. godini 46,3% stanovnika bavilo se sedenternim tipom posla,  u  2013. godini 43,6%  stanovnika, za razliku od 2006. godine kada je taj procenat bio 31,1% i 2000. godine kada je taj procenat iznosio 25,2%. Rezultati su pokazali da su žene (45,6%) u Srbiji sklonije sedentarnom stilu života od muškaraca (38,7%).
Stanovnici Srbije u proseku sede 4,7 sati dnevno, najviše stanovnici Beograda (5,8 sati), gradskih naselja (5,3 sata), osobe uzrasta 75+ godine (6,1 sati), kao i oni sa visokim i višim obrazovanjem (5,5 sati). Ekscesivnom sedentarnom stilu života (sedenje 420 i više minuta tokom uobičajenog dana) je bilo izloženo, 23% stanovništva Srbije i 35,1% starijih od 75 godina.
Na osnovu Istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem kod dece školskog uzrasta u Republici Srbiji(Health Behaviourin School-aged Children Survey, HBSC) iz 2018. godinetrećina učenika i učenica (33,6%) je u nedelji koja je prethodila istraživanju bila fizički aktivna svakog dana tokom sat vremena (u skladu sa preporukama SZO), dok je petina dece navela da je svakodnevno fizički aktivna van školske nastave (20,8%).
U svim uzrasnim grupama dečaci su fizički aktivniji od devojčica, a sa godinama se zapaža smanjenje broja svakodnevno fizički aktivne dece što je posebno izraženo kod devojčica (6,8% devojčica prvog razreda srednje škole je svakodnevno fizički aktivno, a 11,4% dece nikada ne vežba van redovne školske nastave). I rezultati poslednjeg istraživanja zdravlja stanovništva Republike Srbije ukazuju na pad fizičke aktivnosti i kod dečaka  i kod devojčica u svim uzrasnim grupama,  sa 82% u 2013. godina na 68,5%  u 2019. godini.

Šta je fizička aktivnost?
Fizička aktivnost predstavlja svako kretanje tela koje dovodi do potrošnje energije (sagorevanja kalorija). Brzo hodanje, penjanje uz stepenice, šetnja, usisavanje, pranje prozora, vožnja bicikla, plivanje, trčanje, košarka, fudbal... sve ovo je fizička aktivnost.

Zašto je važna fizička aktivnost?
Redovna umerena fizička aktivnost, kao što su hodanje, vožnja bicikla, ples, ne čini samo da se osećate dobro, već ima značajne prednosti za zdravlje: smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka, pomaže u kontroli telesne mase, a doprinosi i dobrom mentalnom stanju. Ona unapređuje rast i razvoj dece i mladih, povećava samopouzdanje, samopoštovanje i stvara osećaj pripadnosti zajednici.

Koliko kretanja je dovoljno?
Prema preorukama Svetske zdravstvene organizacije, odrasli bi trebalo da upražnjavaju najmanje 150 minuta umerene ili najmanje 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno. Deci je potrebno najmanje 60 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti dnevno.
Od pola i starosti, zdravstvenog stanja, a posebno u odnosu na stanje utreniranosti (kondicije), zavisi i izbor vrste aktivnosti (šetnja, plivanje, trčanje, vežbe...), njena učestalost i trajanje.

Značaj zdravstveno-vaspitnih aktivnosti
Zdravstveno vaspitni rad sa ciljem edukacije o značaju zdravih stilova života koji između ostalog podrazumevaju i redovnu fizičku aktivnost realizovan je u okviru programa promocije zdravlja od strane mreže instituta/zavoda za javno zdravlje. Posebna pažnja bila je usmerena na decu i mlade. U 2022. godini zdravstveno vaspitne aktivnosti realizovane u 217 predškolskih ustanova, 575 osnovnih i 213 srednjih  škola u Srbiji sa obuhvatom od 36000 dece predškolskog uzrasta, 100013 učenika u osnovnim, odnosno 47411 učenika u srednjim školama.
Saradnja u izradi i realizaciji edukativnih i promotivnih sadržaja sa Ministarstvom prosvete, Zavodom za unapređenje vapitanja i obrazovanja i Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Škole imaju značaj u primeni efikasnih intervencija, a poželjno je istovremeno uključivanje porodice i zajednice.
-Povećati broja časova fizičkog i zdravstvenog vaspitanja u školama
-Dozvoliti pristup školskom dvorištu pre i posle škole, vikendom i za vreme
raspusta
-Formirati i podržati rad sportskih sekcija u školi u cilju povećanja participacije
učenika
-Motivisati učenike za aktivan transport do škole
-Motivisati nastavnike fizičkog i zdravstvenog vaspitanja da organizuju aktivnosti
tokom velikog odmora: mlađi uzrast – školice, između dve vatre, šuge; stariji uzrast
fudbal, odbojka, košarka...
-    Izdvojiti deo internet stranice škole za objavu zanimljivih/korisnih informacija/preporuka zasnovanih na dokazima za fizičku aktivnost

U susret obeležavanja 10. maja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti „Kretanjem do zdravlja“,4. maja 2023. godine u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“održan je seminar na temu „Fizička aktivnost, zdravlje i sportsko rekreativni programi sa posebnim osvrtom na starija lica“ u organizaciji Asocijacije sport za sve grada Beograda i  Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.Seminar je  bio namenjen lekarima, predstavnicima zavoda za javno zdravlje i sportskim stručnjacima iz zemlje i regiona.

Poster 2023 fizicka aktivnost

 
rszdravlje 
whologo
batut
krusevac

RFZO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Copyright 2023 © VAMISA