Jedite pametno...
- Popijte čašu vode pre početka jela.
- Počnite obrok supom sa malo masnoće i/ili salatom. To će Vas zasititi.
- Izbegavajte dosipanja (osim povrća i salate).
- Jedite lagano. Ne žurite sa obrokom.
- Prestanite da jedete čim osetite da ste siti.
- Ne morate uvek isprazniti tanjir.
Hrana koju zbog visokog sadržaja masti treba izbegavati:
- Proizvodi od prerađenog, konzervisanog mesa (presovana šunka, viršle, salame, kobasice)
- Punomasni sirevi, tipa feta, ovčiji, bri, kačkavalj i kajmak
- Masno meso, rebra, pačetina
- Puter, margarin (najviše: 3 kafene kašike dnevno)
- Ulje (najviše: 3 kafene kašike dnevno)
- Majonez (najviše: 3 kafene kašike dnevno)
- Ulje (ili razni masni prelivi) za salatu-ne više od 1 supene kašike dnevno
- Semenke, orasi, lešnici, bademi, kikiriki-ne više od 1 supene kašike dnevno
Prilikom ishrane kod kuće:
- Daleko od očiju-daleko od srca. Ako već morate da držite u kući hranu bogatu mastima/kalorijama, držite je negde van dohvata i vidika.
- TV i obrok ne treba mešati. Gledanje u televizor, umesto u tanjir, neprimetno Vas vodi u preterano uzimanje hrane (kao i reklame hrane i slatkiša).
- Neka Vam pravilo bude da uvek jedete samo za stolom. Nikad ne jedite stojeći.
- Nikad ne jedite direktno iz kutije ili konzerve. Stavite određenu količinu na tanjir, a kutiju ili konzervu sklonite.
- Vodite računa o veličini porcije, tako što će te jela sipana u tanjire donositi za sto i odnositi sa stola. Jedina hrana koja treba stalno da stoji na stolu, i koju možete uzimati tokom jela koliko Vam srce želi, su salate i povrće.
- Pospremite sto po završetku jela; ne jedite ono što je zaostalo.
Prilikom ishrane van kuće:
- Nikada ne izlazite iz kuće gladni. Uvek uzmite nešto lagano (voćku, čašu soka, šargarepu) pre večere u restoranu.
- Zamolite konobara da odnese korpu sa hlebom.
- Zahtevajte da svi sosovi i prelivi budu servirani posebno. Koristite viljušku da to sipate u svoj tanjir.
- Ne budite stidljivi da pitate konobara kako je hrana spremljena ili da zahtevate da bude spremljena na određen način, kao na primer, sa manje masnoće.
- Neki restorani "brze hrane" imaju nutritivne informacije (detalje o sastavu) u brošuri ili na listu papira. Zamolite za jednu i pročitajte je pažljivo. Možda će Vas iznenaditi da, na primer, sendvič sa piletinom ima više kalorija od hamburgera.
- Izbegavajte prženu hranu.
- Iako veće porcije izgledaju "vrednije" - nisu vredne ekstra kalorija i masnoće.
Saveti kako da smanjite unos masti i kalorija
- Ne idite u kupovinu praznog stomaka. Bićete u iskušenju da kupite sve što vidite.
- Pripremite listu za kupovinu (prema planiranom jelovniku) i držite se nje. Lista treba da sadrži uglavnom povrće, voće i žitarice i njihove proizvode (pasta pirinač).
- Klonite se rafova i frižidera sa hranom koju želite da izbegnete.
- Naučite da čitate etikete na proizvodima. Zapamtite: 1 gram masti = 9 kalorija; potražite alternativne proizvode sa manje masnoće.
- Ne kupujte više hrane nego što Vam je zaista potrebno u datom momentu.
- Izbegavajte prerađenu hranu-ona je obično prepuna kalorija i masti.
- Ako znate da ne možete da se kontrolišete pri uzimanju hrane koja sadrži puno masti, nemojte ni kupiti te namirnice. Ako nešto ne kupite, ne možete ni pojesti.
- Neka jela budu jednostavna, na primer komad piletine ili ribe sa svežim povrćem, bez sosova.
- Ne jedite dok kuvate, osim svežeg povrća.
- Koristite sudove koji ne prijanjaju da biste smanjili potrebu za uljem ili mašću.
- Ako morate da koristite ulje, probajte maslinovo ili susamovo-i zapamtite, malo je dovoljno.
- Uklonite svaku vidljivu masnoću sa mesa i kožu sa piletine.
- Upotrebite dva belanca umesto jednog celog jajeta.
- Kada pripremate hranu, najbolje je da je kuvate, pečete, barite (izbegavajte prženje i pohovanje).
- Sosovi i supe mogu se zgusnuti pireom od krompira umesto pavlake.
- Ako recept zahteva ½ čaše ulja, smanjite količinu na pola. Ukus se neće promeniti, ali Vaš struk hoće.
- Dodajte u svoj život začin umesto masti. Sveže biljke i začini poboljšaće ukus svakom jelu, a neće povećati sadržaj masti i kalorija. Eksperimentičite sa različitim nacionalnim jelima.
- Ne pripremajte više hrane nego što Vam je potrebno.
- Zamrznite ostatke hrane (kao pojedinačne porcije u posude) da ne biste kasnije mogli da "poharate" frižider.